Search Our Site

20190420 koper2019 milan zajic20-letni srbski velemojster Milan Zajić je zmagovalec prvega Študentskega šahovskega pokala filijale MGU Lomonosov v Kopru, ki je bil v sklopu informativnih dni na sporedu v soboto, 20. aprila. Na turnirju je nastopilo kar 89 šahistov iz 16 držav in je bil zelo kakovosten: 1 velemojster, 9 mednarodnih mojstrov in 14 mojstrov FIDE. Povprečni rating prvih desetih šahistov je znašal kar 2424 točke.

Organizatorji – Zavod Lomonosov in Evropska šahovska akademija so razdelili čudovite nagrade, štipendije in šolnine v vrednosti preko 50.000 evro.

Jaka Juvan prihaja iz Gortine. S šahom se je prvič srečal pri 3 letih, ko ga je za to igro navdušila mama. S pridobivanjem osnovnega šahovskega znanja, ni imel nobenih težav. Doma je bilo vse v znamenju šaha. Kmalu je dobil željo za napredek, katerega si je želel predvsem zaradi njegove tekmovalnosti.

Jaka se je včlanil v ŠK Slovenj Gradec in kmalu začel tudi tekmovati, sprva bolj na Koroškem, kasneje pa po celotni Sloveniji in Avstriji. Imel je veliko željo in vztrajnost, kar je prvič obrodilo sadove leta 2014, ko je postal državni podprvaka v pospešenem šahu. Istega leta je osvojil tudi peto mesto v standardnem šahu. Leta 2016 je na državnem prvenstvu osvojil tretje mesto v pospešenem šahu.

Leta 2018 je Jaka prestopil v ŽŠK Maribor. S pomočjo izjemnega trenerja, Adriana Mihalčišina, je v tem letu dosegal izjemne uspehe. Uspehov pa seveda ne bi bilo brez lastnega truda, česar se Jaka prav posebej zaveda in zato večino prostega časa nameni šahu. Na državnem prvenstvu je dosegel 2. mesto v pospešenem in 3. mesto v standardnem šahu. V tem letu je pridobil tudi več kot 200 ratinških točk in se močno približal nazivu FM, hkrati pa je tudi dosegel nekaj odmevnih zmag, kar mu lahko služi kot motivacija za nadaljnje delo.

V tem letu se Jaka veseli ponovnega sodelovanja z Evropsko šahovsko akademijo, saj mu bo to sodelovanje v veliko pomoč pri nadaljnjem napredku..

20180812 participantsŠAHOVSKI TABOR 2019 (Maribor, 22. – 29. junij 2019)

Evropska šahovska akademija (EŠA), v sodelovanju z Evropsko šahovsko zvezo (ECU) in Fundacijo Garija Kasparova (KCF) razpisuje tradicionalni veliki mednarodni šahovski tabor za leto 2019.

Tabor bo letos še posebej spektakularen, saj bo povezan z dvema velikimi dogodkoma: šahovskim vikendom v Mariboru (21. – 23. 6.) in super velemojstrskim turnirjem v Zagrebu (Grand Chess Tour Classical Tournament Zagreb 2019). Udeleženci tabora se bodo priključili akcijam na obeh dogodkih!

Pripravili smo vam izredno ugodne cene (šolnine, namestitve), čaka vas simultanka z zvezdnikom, srečanje z Garijem Kasparovom in ogled velikega turnirja, kjer boste spoznali najboljše šahiste naših dni.

Pohitite s prijavami!

LINK DO RASPISA SLO

 

20190205 vesna mihelic ep oradeaŠahistka Vesna Mihelič je iz Ljubljane. S šahom se je seznanila v 1. razredu osnovne šole, ko je bila povabljena v šahovski krožek. V 2. razredu osnovne šole je Vesna začela obiskovati turnirje najmlajših (do 10 let) in mladih (do 15 let).

V februarju 2014 se je Vesna prvič udeležila državnega mladinskega šahovskega prvenstva in v svoji kategoriji (do 8 let), v standardnem šahu, postala državna prvakinja. V septembru 2014 je že odpotovala na svetovno šahovsko prvenstvo v Durban (JAR), kjer se je uvrstila na odlično 8. mesto..  

Vesni je šah od prvega trenutka zelo všeč in ji pomeni velik izziv, zato ima od spomladi 2014 dalje tudi redne treninge.
Pregled njenih najboljših državnih in mednarodnih rezultatov je naveden v nadaljevanju.

boris markoja pep2017Boris prihaja iz majhnega slovenskega kraja Turnišče na severovzhodu države. S šahom se je začel spoznavati z rosnimi šestimi leti. Sprva se je šaha učil preko dvobojev z različnimi družinskimi člani, še najbolj pa ga je k šahu pritegnil njegov brat Uroš, ki je po Borisovih besedah takrat že obiskoval srednjo šahovsko šolo.  Svojo klubsko šahovsko pot je začel v klubu ŠD Radenska Pomgrad, v letu 2018 pa ga je pod svoje okrilje uspelo pridobiti največjemu slovenskemu šahovskemu klubu ŽŠK Maribor. Svoj prvi večji uspeh je doživel leta 2008, ko je v skupini dečkov do 10 let postal državni prvak v standardnem šahu. Njegova šahovska pot pa se je od takrat preko različnih odličnih rezultatov samo še strmo vzpenjala. Vse od leta 2013 je Boris sestavni del mladinskih in članskih reprezentanc. Leta 2016 pa se je njegov večletni trud okronal še z osvojitvijo naslova mednarodnega mojstra.

European Chess Academy

Istrska ulica 60h / 2000 Maribor / Slovenia +386 (40) 834 432