Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

Search Our Site

20180612 shirov maribor

Mesto Maribor je med 8. in 10. junijem gostilo nekaj izredno zanimivih šahovskih dogodkov. Evropska Šahovska Akademija je v sodelovanju z ŽŠK Maribor organizirala sledeče:

- Simultanko z bivšim izzivalcem svetovnega prvaka, latvijskim velemojstrom Aleksejem Širovom.
- Izziv aktualnega svetovnega prvaka med seniorji Evgenija Svešnikova s strani legendarnega velemojstra Aleksandra Beljavskega
- Zaključek Štajerske kadetske lige
- Internetni dvoboj ŽŠK Maribor – Small World Chess Club Shanghai
- Memorialni turnir Maksimiljana Dularja

 

V petek, 8. junija, so imeli v hotelu Mercure City Center šahovski navdušenci priložnost spremljati šahovsko simultanko, kjer je 6 slovenskih talentiranih kadetov dobilo edinstveno priložnost, da preizkusijo svoje znanje proti bivšemu izzivalcu svetovnega prvaka, latvijskemu velemojstru Alekseju Širovu. Partije so bile napete vse do konca, ko je dvema kadetoma uspelo iztržiti remi. Tako se je simultanka končala s 5:1 v korist legendarnega Latvijca.

Nedaleč stran, v Umetnostni galeriji Maribor, je legendarni slovenski velemojster Aleksander Beljavski izzval aktualnega svetovnega prvaka med seniorji, Evgenija Svešnikova, v štirih pospešenih partijah. Premoč je, po odmoru, pokazal najboljši slovenski senior Aleksander Beljavski in prvi del dvoboja dobil s 3:1. Svoj boj sta nadaljevala tudi naslednji dan, ko sta odigrala še štiri dodatne partije – vse ob istem času! Tokrat se je dvoboj končal neodločeno z 2:2.

V petek, 8. junija, se je odigral tudi zaključni, deseti turnir Štajerske kadetske lige, ki je razkril končne, skupne zmagovalce. Liga, ki je potekala že od septembra 2017, je bila sestavljena iz skupno desetih turnirjev, igrala pa se je v treh različni starostnih kategorijah – U9, U12 in U15. Navdušila je več kot 200 mladih, ki so se redno udeleževali turnirjev, v upanju, da postanejo zmagovalci v skupnem seštevku. 

V soboto, 9. junija, je na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor potekal še zanimiv internetni dvoboj med ŽŠK Maribor in Small World Chess Shanghai – šahovskim klubom iz kitajskega Šanghaja. Dvoboj se je igral na 30-ih deskah v različnih starostnih skupinah – U10, U14 in U18. Dolgo je kazalo, da bo rezultat morda celo neodločen, a se je na koncu vseeno jeziček na tehtnici premaknil na stran mladih Mariborčanov, ki so dvoboj dobili s 16:14. Dogodek bo nedvomno pripomogel k poglobitvi prijateljstva in vezi med kluboma. 

Zanimiv vikend se je v nedeljo, 10. junija, zaključil z Memorialom Maksimiljana Dularja, ki je potekal pod Pohorjem, v hotelu Habakuk. Okrog 100 igralcev, iz petih različnih držav, je z udeležbo na pospešenem turnirju počastilo spomin na dolgoletnega prijatelja in člana ŽŠK Maribor. Zmagovalec turnirja je postal Robert Markuš, sledila pa sta mu Adrian Mihalčišin in Mrdja Milan. 

Dogodke je obiskalo več pomembnih šahovski osebnosti. Najpomembnejši med njimi so bili predsednik Evropske šahovske zveze Zurab Azmaiparashvili, podpredsednik FIDE Boris Kutin in predsedniki ter predstavniki slovenske, srbske, hrvaške in avstrijske šahovske zveze. Pridružil se jim je tudi glavni podpornik opisanih dogodkov, Evgenij Ušakov, ki si je imel tako priložnost dogodke pobliže ogledati.

 

 

European Chess Academy

Istrska ulica 60h / 2000 Maribor / Slovenia +386 (40) 834 432