Search Our Site

Memorial Planinec podiumSvetovno veteransko prvenstvo v šahu, ki poteka med 17.11. in 29.11.2018 na Bledu, je v polnem teku. Tekmovanje poteka v 4 kategorijah: Open 50+, Open 65+, Ženske 50+ in Ženske 65+. Skupaj nastopa 330 igralcev iz 57 držav in vseh kontinentov. med njimi je kar 20 velemojstrov in 10 velemojstric. Najštevilčnejša je, s 180 igralci, kategorija Open 65+. Naslov svetovnega prvaka brani GM Evgeny Sveshnikov iz Rusije. Letos ima kar močno konkurenco. Po šestih odigranih kolih vodi GM Jansa Vlastimil iz Češke, ki je edini do sedaj premagal vse svoje nasprotnike. Kategorija Open 50+ je trenutno bolj izenačena. 5 točk je zbralo 5 igralcev (GM Danielsen, GM Sturua, GM Arakhamia – Grant, GM Bagaturov in GM Movsziszian).

Boj za naslov prvaka bo tako odločen v zadnjih kolih. Med ženskami 50+ je vodeča WGM Strutinskaia s 5 točkami. V kategoriji Ženske 65+ pa presenetljivo s 5 in pol točkami vodi WGM Valentina Kozlovskaya, ki pri svojih osemdesetih letih deluje izredno zanesljivo. V tej kategoriji nastopa legendarna Nona Gaprindashvili, ki ji trenutno ne gre vse po načrtih. Smo pa organizatorji zelo veseli in počaščeni, da se je Nona kljub velikim težavam s kolkom, odločila nastopiti na prvenstvu. Dejala je, da se je prvenstva udeležila samo zaradi čara Bleda. In res, Bled je idealen kraj za igranje šaha. To so ugotovili že davnega leta 1931, ko je bil na Bledu organiziran prvi veliki turnir. Kasneje so na Bledu šahirali številni vrhunski igralci s Fisherjem in Kasparovom na čelu.

V času svetovnega prvenstva je Evropska šahovska akademija Maribor s pomočjo Šahovske zveze Slovenije organizirala spominski turnir v čast Albinu Planincu, legendarnemu slovenskemu šahistu. Turnir je z nagradnim skladom 3800€ privabil 155 igralcev iz 32 držav. Med njimi 12 velemojstrov in 2 velemojstrici. Po devetih kolih je slavil GM Mladen Palac iz Hrvaške, sledil pa mu je najboljši senior GM Rashkovsky Nukhim. Tretje mesto je dosegel najboljši Slovenec GM Marko Tratar, četrti pa je bil prvi nosilec turnirja GM Lagarde Maxime iz Francije. Vsi so zbrali 7 in pol točk iz devetih partij. Najboljša ženska je bila WGM Berend Elvira iz Luksemburga.

Poleg glavnega turnirja in spominskega turnirja v čast Albinu Planincu, bodo v času svetovnega prvenstva organizirani tudi: 2 turnirja v hitropoteznem šahu, posebna predavanja GM Adriana Mikhalchishina, literarni večeri v ruskem in angleškem jeziku, razni izleti po Sloveniji in prvič v zgodovini, na šahovskem turnirju, tudi »escape room«.

Vsi dogodki seveda ne bi bili mogoči v takem obsegu brez pomoči sponzorjev. Želimo se zahvaliti predvsem Chess Base-u in glavnemu podporniku  Evropske šahovske akademije Evgeniju Ušakovu.

planinc pic 300

Official Website:
http://www.wscc2018.european-chessacademy.com/index.php/en/

Link results:
http://chess-results.com/tnr361548.aspx?lan=1

Download pgn >>>

Photo Gallery:
https://photos.app.goo.gl/tXC3hiCbn55CnagJ7

European Chess Academy

Istrska ulica 60h / 2000 Maribor / Slovenia +386 (40) 834 432