Search Our Site

logo sloZa nami je izredno uspešno leto 2018

Evropska šahovska akademija je v letu 2018 organizirala številne dogodke, podprle številne mlade šahiste in se trdno zasidrala v domačem in mednarodnem šahovskem okolju kot prepoznaven in spoštovan partner.

Med turnirji naj omenimo predvsem dva: Svetovno veteransko prvenstvo na Bledu (november, Bled)  ter prvi memorial velemojstra Albina Planinca (24. november, Bled), na katerega smo še posebej ponosni. Maja smo v Mariboru organizirali atraktivni dvoboj med velemojstroma Aleksandrom Beljavskim in Evgenijem Svešnikovom.

Ob neposredni organizaciji smo podprli tudi napore drugih: bilo smo glavni sponzor 20. Pirčevega memoriala v Mariboru (julij-avgust), glavni sponzor turnirjev za Štajersko kadetsko ligo (deset turnirjev v letu 2018, preko 1.000 udeležencev!) - ter glavni sponzor spominskega turnirja v spomin na znanega mariborskega šahovskega delavca Maksimilijana Dularja.

Evropska šahovska akademija je bila glavni sponzor ženski ekipi ŽŠK Maribor, ki se je udeležila Evropskega ekipnega prvenstva in zasedla odlično deveto mesto (oktober, Grčija).

Ob vsem tem smo močno skrbeli tudi za šah med mladimi. V sklopu projekta Šola bodočih prvakov smo podprli nekaj obetavnih slovenskih šahistov: državna prvaka Tejo Vidic in Borisa Markojo, obetavne Jana Marna in Jakoba Bratkoviča, nismo pa pozabili niti na deprivilegirane, saj smo podprli Jaka Juvana. Vsi naši mladi varovanci so močno napredovali, dosegli so številne uspehe, naslove, mednarodne bale, si popravili rejting in smo nanje zelo ponosni.

Ob podpori projektov mladih pa smo jim priredili še nekaj spektaklov. Naj omenim simultanko, ki jo je s kadetsko reprezentanco Slovenije odigral zvezdnik Aleksej Širov (Maribor, maj) ter veliki mednarodni izobraževalni tabor (Maribor, julij). 

Naj se ob tej priložnosti zahvalim vsem našim partnerjem, še posebej sponzorjem, brez pomoči katerih številnih naših projektov ne bi bilo.

V prvi vrsti pa gre zahvala našemu strokovnemu vodji za mednarodne dogodke gospodu Evgeniju Ušakovu, ki nam s svojimi povezavami in nesebično pomočjo ogromno neprecenljivo pomaga. Podobna zahvala gre članu sveta našega Zavoda, gospodu Levu Popelu, ki je – čeprav sam ne šahist – svoj izziv našel v šahu in naših projektih. Ob njem še gospodu Nebojši Baraliću iz Srbije, ki, čeprav živi v Srbiji, za Akademijo opravi tisoč in en posel, od vodenja spletnih strani do vodenja najpomembnejših turnirjev.

Georg Mohr, direktor Akademije in Adrijan Mihaljčišin, Strokovni direktor Akademije

 

European Chess Academy

Istrska ulica 60h / 2000 Maribor / Slovenia +386 (40) 834 432